Έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε! Η στιγμή που θα αρχίσουμε να συγκεντρώνουμε τις συνταγές για να σκαρώσουμε τα γιορτινά γλυκά μας και αυτή τη χρονιά. Μελωμένα μελομακάρονα, και αφράτοι κουραμπιέδες Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι πολλά και κάθε συνταγή, κρύβει τα δικά της μυστικά. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά και ο κόπος μας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία; Η λύση είναι μία: Ανακαλύπτουμε τα μυστικά και τα εφαρμόζουμε την ώρα της παρασκευής. Έτσι, ακολουθώντας τα και επιλέγοντας και μια σωστή, δοκιμασμένη συνταγή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα! Τι λέτε, πάμε να τα δούμε όλα ένα προς ένα;
Ξεκινάμε με τα μελομακάρονα…
Η παρασκευή τους κρύβει 5 απλά -αλλά βασικά- μυστικά επιτυχίας. Ποια είναι αυτά;
🍪Αρχικά, προσπαθούμε να ζυμώνουμε τη ζύμη μας όσο το δυνατόν πιο λίγο. Βλέπετε, δουλεύοντάς την παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει, θα βγάλει το λάδι και τα μελομακάρονά μας θα βγουν στεγνά.
🍪Επιλέγουμε πάντα να κάνουμε μονές δόσεις. Αυτό επειδή βάζοντας μεγαλύτερη ποσότητα υλικών, θα χρειαστεί να δουλευτεί περισσότερο το μείγμα μας και αυτό είναι κάτι που -όπως είπαμε- δεν θέλουμε.
🍪Κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Μόλις ετοιμάσουμε τη ζύμη μας, φροντίζουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως. Αν δεν το κάνουμε, η σόδα (που περιέχεται στη ζύμη) θα χάσει τη δύναμή της κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φούσκωμα των μελομακάρονών μας.
🍪Προσέχουμε στο ψήσιμο. Μπορούμε να ψήσουμε τα μελομακάρονά μας τόσο στον αέρα, όσο και στις αντιστάσεις. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα πρέπει κάθε φορά να βάζουμε ένα ταψί μελομακάρονα στον φούρνο προκειμένου να εξασφαλίσουμε το σωστό, ομοιόμορφο ψήσιμό τους.
🍪Τέλος, είμαστε προσεκτικοί και με το σιρόπιασμα. Τα μελομακάρονά μας θα πρέπει να είναι καυτά και το σιρόπι μας κρύο. Όσο για τον χρόνο παραμονής των μελομακάρονων μέσα στο σιρόπι; Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε, τόσο πιο πολύ μελώνουν.
Περνάμε στους κουραμπιέδες…
Ποια είναι τα μυστικά εκείνα τα οποία μπορούν να μας εγγυηθούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
🍪Πρώτο μας μέλημα; Οι ποιοτικές πρώτες ύλες. Το βούτυρο και συγκεκριμένα το βούτυρο το σωστό, το αιγοπρόβειο (ή το αγελαδινό αν θα θέλαμε οι κουραμπιέδες μας να θυμίζουν περισσότερο μπισκότα). Πλούσιο σε λιπαρά και εξαιρετικής ποιότητας, αποτελεί το Α και το Ω για την επιτυχία της συνταγής. Το χρησιμοποιούμε σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
🍪Δουλεύουμε τη ζύμη μας με σύνεση. Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και η ζύμη μας θα αρχίσει να σχηματίζεται, θα πρέπει να τη δουλέψουμε τόσο όσο προκειμένου να μην σκληρύνει μια και αυτό θα επηρεάσει στη συνέχεια την υφή των κουραμπιέδων μας.
🍪Δεν παραψήνουμε. Αφού πλάσουμε τους κουραμπιέδες μας, τους απλώνουμε στο ταψί και τους ψήνουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσοχή! Δεν θέλουμε να ροδίσουν μια και -αφού τους βγάλουμε από τον φούρνο- θα συνεχίσουν να ψήνονται.
🍪Τους δίνουμε χρόνο να κρυώσουν πολύ καλά. Τέλος, προτού τους πασπαλίσουμε με την ζάχαρη άχνη, θα πρέπει να τους αφήσουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια, τους ραντίζουμε με ροδόνερο (λίγο προκειμένου να μην πανιάσουν) και τους πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.
Καλή σας απόλαυση!
πηγή : https://akispetretzikis.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου