Social Media Icons

Pages

Πως να διαχειριστώ το άγχος που προκαλείται από τις αρνητικές ειδήσεις;

Νοε 11, 2022 0 comments


 Διαχείριση του άγχους που προκαλείται από τις αρνητικές ειδήσεις

Η υπερέκθεση στις αρνητικές ειδήσεις, αλλά ακόμα και η απλή έκθεση σε αυτές, μπορούν να δημιουργήσουν υψηλό στρες, καθώς και ισχυρό φόβο και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την στρεσογόνο και βλαβερή για τον οργανισμό μας κατάσταση, υπάρχουν κάποιες απλές και εύκολα εφαρμόσιμες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Σε πρώτη φάση είναι καλό να αντιληφθούμε ότι βιώνουμε στρες. Με άλλα λόγια να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να διαπιστώσουμε πώς και πού μας επηρεάζει το στρες. Μπορεί να είναι σε επίπεδο διάθεσης, δηλαδή να μην έχουμε καλή διάθεση χωρίς συγκεκριμένο λόγο, χωρίς να μας έχει συμβεί κάτι κακό ή αρνητικό. Αυτό όμως μας επηρεάζει συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά, οπότε είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι περνάμε μία περίοδο ή φάση στρες.

Ακούμε τον εαυτό μας και δείχνουμε κατανόηση και σεβασμό, χωρίς αυτοκριτική, για αυτά που νιώθει και για τον τρόπο με τον οποίο τα εκφράζει.

Εφόσον αναγνωρίσουμε τα παραπάνω, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τη ροή της πληροφόρησης. Με άλλα λόγια, να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αρνητικά νέα. Σαφώς η ενημέρωση είναι σημαντική, ωστόσο δεν βοηθάει κάπου η συνεχής ή πολλαπλή ενημέρωση μέσα στην ημέρα. Μπορούμε να ορίσουμε μία συγκεκριμένη στιγμή μέσα στην ημέρα που θα ενημερωνόμαστε και μετά θα ασχολούμαστε με άλλα πράγματα τα οποία δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία μας.

Στο πλαίσιο του ελέγχου εντάσσεται και ο έλεγχος που μπορούμε να ασκήσουμε στον εαυτό μας. Είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε να ελέγξουμε και τι όχι.

Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε και να αλλάξουμε είναι μόνο ο εαυτός μας και οι αντιδράσεις μας απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε και το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε στη ζωή μας.

Οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. Επιλέγουμε να έχουμε κοντά μας ανθρώπους με τους οποίους διατηρούμε ουσιαστικές και ποιοτικές σχέσεις, εισπράττοντας ηρεμία, θετικότητα και αγάπη. Επικοινωνούμε μαζί τους, συζητάμε και προσπαθούμε να διαχειριστούμε το άγχος των ειδήσεων μέσω της επαφής και της υγιούς σύνδεσης.

Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Τεχνικές δοκιμασμένες και αποδοτικές στον έλεγχο του στρες είναι η εξάσκηση αναπνοών, ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα και η επαφή με τη φύση. Οι τεχνικές αναπνοών μπορούν να ηρεμήσουν σώμα και πνεύμα, να χαλαρώσουν το μυαλό και να μας βοηθήσουν να παραμένουμε ψύχραιμοι σε καταστάσεις στρες και μεγάλης πίεσης.

Ο διαλογισμός είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να συνδράμει σε πνευματική διαύγεια και ηρεμία, ενώ η ενσυνειδητότητα μας επαναφέρει στο «εδώ και τώρα», όπου τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο μας κάνουν οι σκέψεις μας να νομίζουμε.

 Η επαφή με τη φύση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος στη ζωή μας, το οποίο παραμελούμε, συνήθως εξαιτίας αυξημένων υποχρεώσεων. Είναι όμως τόσο σημαντικό που για παράδειγμα στην Ιαπωνία το Forest Bathing, δηλαδή η σύνδεσή μας με τη φύση, τους ήχους, τον αέρα και τις μυρωδιές του δάσους, συνταγογραφείται για περιπτώσεις υψηλού στρες, άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Τέλος, αν και όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την αυτοφροντίδα, τα παρακάτω είναι πιο απτά όσον αφορά το πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ισορροπημένη καθημερινότητα

Ξεκινώντας από μία καθημερινή ρουτίνα, δηλαδή τον ορισμό ενός προγράμματος που μας κρατάει σε επαφή με αυτά που μας είναι οικεία, ασφαλή και ευχάριστα, είτε είναι δραστηριότητες ή επαφή με αγαπημένους ανθρώπους.

Στη συνέχεια, η διατροφή μας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική, αλλά και σωματική, υγεία μας, κρίνεται σκόπιμο να είναι προσεγμένη, ισορροπημένη και θρεπτική για τον οργανισμό μας.

Άλλωστε, είναι σαφές πως ό,τι καύσιμο δώσουμε στο σώμα μας, αντίστοιχα θα κινηθεί, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο. Αν βάζουμε κακής ποιότητας βενζίνη, θα δημιουργηθούν προβλήματα στο αυτοκίνητο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το σώμα μας.

Παράλληλα με τη διατροφή συμβαδίζει η σωματική άσκηση η οποία μειώνει το στρες και αυξάνει την ηρεμία και την ευεξία μας. Η άσκηση προκαλεί έκκριση ορμονών στο σώμα που προκαλούν χαρά και ευφορία. Ίσως να μην είναι για όλους εφικτή η καθημερινή άσκηση, όμως σίγουρα, εφόσον το βάλουμε στο πρόγραμμα, μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για περπάτημα ή έστω μία χαλαρή βόλτα.

Τέλος, ο ύπνος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και όσο τον παραμελούμε, τόσο ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας και ουσιαστικά να μας υποστηρίξει.

Σε γενικές γραμμές από 7 έως 9 ώρες ύπνου συνίστανται καθημερινά, κατά προτίμηση έχοντας ακολουθήσει μία ρουτίνα ύπνου όπως να μην έχουμε επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, να μην έχουμε φάει πολύ και αργά για βραδινό, να κοιμόμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο με, έστω και λίγο, ανοιχτό το τζάμι ώστε να αερίζεται ο χώρος κλπ.

Επομένως, με μικρά πράγματα, απλά και καθημερινά, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να διαχειριστούμε το στρες και την πίεση που προκύπτουν από τις αρνητικές ειδήσεις.

Να θυμάστε ότι όσο κι αν στενοχωρηθείτε ή πιεστείτε για κάτι, για κάποιο θλιβερό γεγονός, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή εσείς νιώθετε έτσι. Αντί να στενοχωριέστε, που δεν είναι παραγωγικό και σας βλάπτει, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η βοήθεια και η προσφορά είναι πάντα ευπρόσδεκτες και κάνουν και εσάς να νιώσετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι να συνδράμετε και ως εκ τούτου να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, να σας φτιάξουν τη διάθεση, τις σκέψεις και κατ’ επέκταση τα συναισθήματά σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το στρες.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση του άρθρου!

πηγή : https://www.psychology.gr 

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Popular Posts

Έξυπνες επιλογές θέρμανσης για το σπίτι

Τα πρώτα κύματα κακοκαιρίας είναι γεγονός και ο υδράργυρος ξεκινά να υποχωρεί. …

Σου τελειώνουν τα χρήματα πριν το τέλος του μήνα;

Μερικοί άνθρωποι δεν το ‘χουν και πολύ με την οικονομία. Δεν μπορούν να διαχει…

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Πως θα σας πετύχει η συνταγή;

Χρήσιμες συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας Έφτασε η στιγμή που όλο…

Πως θα μειώσουμε τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε αυτό το χειμώνα;

Χειμώνας έρχεται και φέρνει και τις ιώσεις μαζί του. Υπάρχει τρόπος να την γλιτ…

Υγρασία στη ντουλάπα; Πως θα την αντιμετωπίσεις;

Μία φορά την ημέρα άνοιγε την μπαλκονόπορτα του δωματίου, έχοντας ταυτόχρονα κ…

Πως να ξεκολλήσεις το παιδί σου από τις οθόνες (tablet, video games);

Η απασχόληση των μικρών μας φίλων προϋποθέτει φαντασία, δημιουργικότητα και αγ…

Πως να φορέσετε το κολάν σας για να σας κολακεύει;

Το κολάν είναι ένα εύκολο και άνετο παντελόνι. Το προτιμούμε γιατί η ελαστικότη…

Κρυστάλλωσε το μέλι σου ; Να τι θα κάνεις!

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν πέφτει…

Στης ακρίβειας τον καιρό πως θα κάψεις λιγότερη βενζίνη

Ο οικονομικός μας προϋπολογισμός πέφτει συχνά έξω λόγω των αυξήσεων σε πράγματ…

Μακροζωία! Ποιοι στην κλέβουν;

⌛ Αφήνεις το μυαλό σου να γεράσει Τι να κάνεις ; Μάθε κάτι καινούριο (ξένη γλώ…

Φόρμα επικοινωνίας

ΑΡΘΡΑ